De architect aan het woord

In dit plan worden in totaal 12 koopwoningen gebouwd. Hiervan hebben we het grootste gedeelte -namelijk acht woningen- aan de Patrimoniumlaan gesitueerd. Hierdoor zorgen we voor een goede begeleiding van de straat en de zichtas op de Sint Salvatorkerk. Tevens ontstaat hierdoor een stevige en mooie stedelijke wand als begrenzing van de grote groene openbare ruimte. Aan de Adriaen van Ostadelaan komen nog eens vier woningen.

Kenmerken van de oude Salvatorschool komen terug in de woningen. Hiervoor hebben we heel goed gekeken naar de ritmiek, geleding en detaillering van het oude schoolgebouw. Zo hebben we een chique roodbruine baksteen uitgekozen als basis voor de woningen. De woningen hebben we ook voorzien van een hele duidelijke, horizontale geleding. Dit hebben we bereikt door doorlopende spekbanden en luifels toe te passen en veel glas gecombineerd met een bijzonder metselwerk verband. We wilden eigenlijk bereiken dat je de klaslokalen als het ware kunt blijven aflezen in de gevel. Zowel qua maat, stapeling en optelling. Als ‘finishing touch’ geven we de, voor deze school en bouwperiode zo kenmerkende, sier-ruitjes of -wiebertjes weer een plek op de gevel. 

Op de hoeken van het blok aan de Patrimoniumlaan hebben we de kap een meter opgetild. Hierdoor krijgt deze rij een duidelijk begin en eind. Op de hoek met de Adriaen van Ostadelaan draaien we van een horizontale gevelindeling naar een verticale door toepassing van een frans balkon. Hierdoor markeer je als het ware het einde van de Patrimoniumlaan en de zichtas op de kerk. En geef je tevens vorm aan de belangrijkste hoek in het plangebied. Op de andere hoek zorgt het kozijn van de eerste verdieping voor een inleidend gebaar richting het schoolplein. En voor een prettige a-symmetrie binnen de gehele rij.

De woning op de hoek van de Patrimoniumlaan en de Adriaen van Ostadelaan heeft de voordeur in de kopgevel. Hier bevond zich vroeger ook de oude hoofdentree van de school. Daarmee blijft de gerichtheid op en de ruimtelijke samenhang met de kerk in stand. Behalve qua positie is ook de uitstraling van de entree en de gehele kopgevel gevormd naar de oude hoofdingang van de school. Dus met uitstekend metselwerk, staand tapsvormig metselwerk boven de entreedeur (de zogenaamde ‘hanenkam’) en veel ramen in de kopgevel.

Het parkeren is uit het zicht opgelost op het voormalige speelplein van de school. Hier is plek voor 17 parkeerplaatsen. Gemiddeld is dat bijna anderhalve parkeerplaats per woning. De inrit naar het binnenterrein zit nagenoeg op dezelfde plek als de oude toegang aan de Patrimoniumlaan.

Koert Helmes
Beltman architecten
 

Vul hieronder uw gegevens in om de informatie te ontvangen. U kunt hierbij kiezen om de informatie hardcopy af te halen bij de makelaar of digitaal te ontvangen via de mail.

Ik wil de informatie

Onderdeel van NieuwbouwVeenendaal.nl | © Copyright 2022 | Webdesign Ede Memorise